пʼятницю, 21 жовтня 2022 р.

ІНСТРУКЦІЯ З ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ

 

ІНСТРУКЦІЯ З ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ № 1

 

Вимоги для студентів, які займаються у спортивному залі

та спортивних майданчиках

 

1. Усі студенти зобовязані пройти медичний огляд

 

На підставі даних про стан здоровя і фізичний розвиток, студентів розподіляють для занять фізичними вправами на медичні трупи: основну, підготовчу, спеціальну.

1.1. Студенти, які не пройшли медичного огляду, до уроків фізичної культури не допускають.

1.2. Студенти, тимчасово звільнені від занять, зобовязані бути присутніми на заняттях з фізичної культури. При цьому допускається залучення їх викладачем до підготовки занять. Тимчасове звільнення від занять фізичними вправами допускається з дозволу медичного персоналу школи.

1.3. Після перенесення хвороб студентом необхідно взяти дозвіл на відвідування занять з фізичної культури у лікаря.

 

2. Без дозволу викладача студентам забороняється заходити і перебувати у спортивному залі

 

2.1. Студенти до спортивного залу, виходять на спортивний майданчик у спортивному взутті та спортивній формі, відповідно до пори року і погодних умов. Заходити до спортивного залу у брудному взутті -  забороняється.

2.2. Після дзвінка про початок заняття за командою викладача студенти шикуються в спортивному залі, на спортмайданчику.

2.3. Без дозволу викладача студентам забороняється користуватися спортивним обладнанням та інвентарем.

2.4. Студентам забороняється виконувати вправи на спортивних снарядах  без присутності і страхування викладача, а також мати на собі різного виду прикраси. Не дозволяється приносити речі, які не потрібні на занятті або заважають його проведенню.

2.5. Студенти зобовязані берегти спортивне обладнання та спортінвентар, не псувати його, не смітити, не приносити харчові продукти у спортзал.

2.6. Під час виконання спортивних вправ на снарядах студенти зобовязані бути дисциплінованими, уважними, чітко виконувати вказівки викладача.

2.7. Без команди викладача не переходити від одного снаряда до іншого.

2.8. Під час виконання потоком необхідно дотримуватися належного інтервалу, не штовхатися, не зупинятися, не ставити підніжок.

2.9. Під час проведення занять з метання не дозволяється перебувати в зоні кидка, перетинати цю зону. Не можна повертатися спиною до напряму польоту обєкта метання. Забороняється виконувати метання без дозволу і відому викладача.

2.10. Під час виконання вправ на спортивних снарядах необхідно перебувати на безпечній відстані від місця виконання, не заважати один одному, дотримуватися правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

2.11. Забороняється користуватися несправним інвентарем та обладнанням.

2.12. Студенти повинні вміти правильно виконувати і страхувати один одного під час виконання фізичних вправ та елементів.

2.13. Студенти зобовязані підтримувати чистоту та порядок у спортзалі, роздягальнях, на спортмайданчику.

3. Студенти зобовязані попередити викладача

1. про наявність документів щодо звільнення після хвороби;

2. Про погане самопочуття;

3. Про несправність спортивного обладнання;

4. Про травмування під час уроку.

5. У разі отримання травми попередити викладача, надати першу медичну допомогу, якщо необхідно – викликати швидку допомогу за телефоном 03,  а у  випадку пожежі – викликати пожежну службу за телефоном 01.

6. При отриманні травми студентом, викладач зобовязаний про випадок повідомити службу охорони праці, адміністрацію.

7. Після закінчення студенти прибирають робоче місце, переодягаються й організовано виходять зі спортивного залу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУКЦІЯ З ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ № 2

 

Вимоги техніки безпеки під час проведення спортивно-масових заходів у навчальних закладах

 

Загальні положення

Відповідальний за проведення спортивно-масових заходів (спортивних свят, змагань, конкурсів) дотримується гігієнічних норм і вимог з охорони праці, пожежної та електробезпеки.

Заступник директора і відповідальний за електро- і пожежну безпеку проводять інструктаж з відповідальними за проведення спортивно-масового заходу, черговими викладачами, кураторами груп, а ті, в свою чергу, зі студентами про заходи пожежної безпеки і правила евакуації з приміщень у разі пожежі та правила поведінки студентів у залі та на спортивному майданчику.

У приміщенні спортивних споруд (спортивний зал, тренажерний зал, басейн, тир) на видному місці повинні бути вивішені правила поведінки та техніки безпеки, план евакуації на випадок пожежі або стихійного лиха.

На час проведення спортивно-масових заходів необхідно обовязково організувати чергування членів добровільно-пожежної дружини закладу, а приміщення забезпечити необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння. Використовувати засоби пожежогасіння для господарських та інших потреб, не повязаних з пожежогасінням, категорично заборонено.

Приміщення, в яких проводяться спортивно-масові заходи, повинні мати не менш як два виходи назовні. Відстань від найвіддаленішої точки підлоги до дверей евакуаційного виходу не повинна перевищувати 27 м. Двері, призначені для евакуації, повинні відчинятися у напрямку виходу з приміщення.

Спортивне обладнання майданчиків повинно бути надійно закріплене і відповідати вимогам безпеки.

Кількість місць у спортивному залі під час проведення спортивно-масових заходів та змагань треба встановлювати з розрахунку 0,7 – 1 м на одного учня. Заповнювати зал понад установлену норму забороняється. Забороняється проводити спортивно-масові заходи та змагання у приміщеннях, на спортивних майданчиках, які не відповідають цим нормам. Коридори, прохідні виходи з будівель, призначені для евакуації людей, повинні бути вільними. Двері з приміщень під час проведення спортивно-масових заходів забороняється замикати на замок або засів, які важко відімкнути.

Біля кожних дверей повинен невідлучно перебувати черговий з числа педагогів або студентів.

 

Вимоги техніки безпеки перед початком, проведення

спортивно-масових заходів

 

Відповідальний за проведення спортивно-масових заходів перед початком їхнього проведення, повинен ретельно оглянути спортивні майданчики, приміщення, запасні виходи, особисто переконатись в їхній повній готовності на випадок пожежі та в забезпеченні приміщення первинними засобами пожежогасіння, перевірити справність електроапаратури, заподіяної на масових заходах, надійності спортивного обладнання.

 

Вимоги техніки безпеки під час проведення спортивно-масових заходів

 

Під час проведення спортивно-масових заходів з студентами повинен невідлучно перебувати куратор групи. Він зобовязаний стежити за точним виконанням заходів. Необхідна також обовязкова присутність медичного працівника для надання у разі потреби першої медичної допомоги.

Вимоги техніки безпеки після закінчення спортивно-масових заходів

 

Відімкнути від електромережі електроапаратуру, куратори груп організовано виводять студентів з приміщень. Вимкнути освітлення і замкнути приміщення на ключ.

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях:

У разі пожежі керівник заходу  зобовязаний:

*  негайно повідомити про пожежу за телефоном 01, дати сигнал тривоги для місцевої добровільної пожежної частини;

* вжити всіх можливих заходів щодо евакуації студентів з приміщень (студентів молодшого віку евакуювати в першу чергу). Евакуацію студентів треба починати з приміщень, де виникла пожежа, а також з приміщень, яким загрожує небезпека її поширення;

* направити евакуйованих студентів у безпечне місце (будівлю);

* негайно почати гасити пожежу своїми силами й наявними в установі засобами пожежогасіння;

* для зустрічі викликаної пожежної частини або дружини треба виділити особу, яка повинна чітко поінформувати начальника частини (дружини), що прибула, про те, чи всі студенти евакуйовані з будівлі, яка горить або задимлена, і в яких приміщеннях ще є люди. У разі необхідності надати першу медичну допомогу потерпілим і викликати медичну допомогу за телефоном 03.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРКЦІЯ З ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ № 3

 

Вимоги техніки безпеки під час проведення занять із гімнастики

 

Загальні положення

 

Заняття фізичного виховання необхідно проводити в добре провітрюваних спортивних залах.

Зал повинен бути підготовленим до уроку відповідно до завдань, вимог навчальної програми.

Займатись на гімнастичних снарядах дозволяється лише в присутності викладача.

Під час розучування і виконання найскладніших гімнастичних вправ на гімнастичних снарядах необхідно застосовувати відповідні методи і способи страхування залежно від підготовки студентів, висоти знарядь.

Усі спортивні снаряди та обладнання, встановлені в закритих або відкритих місцях проведення занять, повинні бути цілком справними і надійно закріпленими.

Надійність установлення й результати випробувань інвентарю та обладнання мають бути зафіксовані в спеціальному журналі.

Гімнастичні снаряди не повинні мати у складальних одиницях і зєднаннях люфтів, коливань, прогинів; деталі кріплення (гайки, гвинти) повинні бути надійно закрученими. Жердини брусів треба ремонтувати по всій довжині. Якщо виявили тріщину необхідно замінити.

Гриф перекладини перед виконанням вправ і після їхнього закінчення необхідно протирати сухою ганчіркою і зачищати шкуркою.

Пластини для кріплення гаків розтяжок повинні бути щільно пригвінченими до підлоги і зарівняні у рівень з підлогою.

Колода гімнастична не повинна мати тріщин і задирок на брусі, помітного викривлення.

Опори гімнастичного козла, коня повинні бути міцно закріпленими в коробках корпусу.

При висуванні ноги козла, коня повинні вільно встановлюватися і міцно закріплюватися в заданому положенні.

Гімнастичні мати повинні впритул укладатися навколо гімнастичного знаряддя так, щоб вони перекривали площу зіскоку або передбачуваного зриву й падіння.

Місток гімнастичний повинен бути підбитим гумою, щоб запобігти ковзанню під час відштовхування.

Мячі набивні використовують за номерами відповідно до віку і фізичної підготовки студентів.

Розмістити гімнастичні снаряди так, щоб навколо кожного була безпечна зона.

Регулярно очищати робочу поверхню перекладин, брусів, слідкувати за тим, щоб вона була гладенькою і без іржі.

Не виконувати вправи на снарядах із вологими долонями, якщо на них є свіжі мозолі, а також на забруднених снарядах.

Під час переміщення і встановлення гімнастичних снарядів бути уважними.

Не переносити і не перевозити важких гімнастичних снарядів без використання спеціальних візків і пристроїв.                   

Проводити заняття із застосуванням несправного обладнання або спортінвентарю без спортивного одягу забороняється.

 

Вимоги техніки безпеки перед початком занять

 

Перевірити надійність кріплення гімнастичних снарядів. Пояснити студентам, де можуть бути зриви і що потрібно зробити у разі невдалого виконання вправи.

Пояснити і показати техніку виконання вправ, правильність вибору місця для страхування. 

 

Вимоги техніки безпеки під час занять

 

Стежити за дотриманням студентами вимог техніки безпеки під час виконання гімнастичних вправ. Дотримуватись принципу доступності і послідовності навчання.

Вибирати правильні способи і прийоми страхування та допомоги, враховуючи характер вправ, рівень фізичної і технічної підготовленості студента.

Під час занять у гімнастичному залі треба використовувати магнезію або каніфоль, які зберігаються у спеціальних укладках або ящиках без розпилювання.

Під час виконання вправ потоком (один за одним) витримувати достатні інтервали.

Виконуючи стрибки і зіскоки зі спортивних снарядів, приземлятись мяко, на носки, пружинисто присідаючи.

Не виконувати без страхування складні елементи і вправи.

Памятайте, що під час виконання вправ на гімнастичних снарядах безпека багато у чому залежить від їхньої справності.

Під час занять на паралельних брусах ширину жердин установити залежно від індивідуальних даних студентів. Ширина повинна приблизно дорівнювати довжині передпліччя.

Змінювати висоту брусів, послабивши гвинти, підняти одночасно обидва кінці жердини; висунути ніжки в стрибкових снарядах по черзі з кожного боку, нахиливши прилад.

Приймаючи або опускаючи жердини брусів, триматись за жердину, а не за її металеву опору. Щоразу перед виконанням вправи перевіряти, чи закріплені стопорні гвинти.

Вимоги техніки безпеки після закінчення занять

 

Перевірити самопочуття студентів. Прибрати спортивні снаряди.

Вивести організовано студентів зі спортивного залу, провітрити приміщення. Після занять ретельно вимити руки з милом. Якщо зявились біль у руках, почервоніння шкіри або натерті місця (водяні пухирі) на долонях, звернутися за порадою й допомогою до викладача, лікаря, медичної сестри.

Вимоги техніки безпеки в аварійних ситуаціях

 

У разі отримання травми, погіршення самопочуття негайно повідомити викладача. Надати потерпілому першу медичну допомогу, повідомити лікаря (медсестру), а в разі необхідності викликати швидку медичну дорпомогу за телефоном 03. У випадку пожежі – викликати пожежну службу за телефоном 01.

При  отриманні травми студентом, викладач зобовязаний про випадок повідомити службу охорони праці, адміністрацію.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУКЦІЯ З ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ № 4

 

Вимоги для студентів із техніки безпеки під час проведення занять з легкої атлетики

 

Загальні положення

 

Відкриті спортивні майданчики повинні бути розміщені в спортивній зоні на відстані не менше як 10 м від навчальних корпусів.

Спортивна зона пришкільної ділянки повинна мати огорожу за периметром заввишки 0,5-0,8 м. Як огорожу можна використовувати кущі з отруйними, неколючими і не запиленими плодами.

Майданчики для ігор повинні бути встановлених розмірів, рівними, очищеними від каменя та інших сторонніх предметів.

Майданчики не можна огороджувати канавами, влаштовувати деревяні або цегляні бровки. Не менше ніж на 2 м від майданчика не повинно бути дерев, стовпів, парканів та інших предметів, що можуть спричинити травму.

Бігові доріжки повинні бути спеціально обладнаними, не мати бугрів, ям слизького грунту. Доріжка повинна продовжуватися не менше 15 м за фінішну позначку.

Ями для стрибків повинні бути заповнені піском, розпушеним на глибину 20-40 см. Пісок повинен бути чистим, грунт розрівняним.

Місця, призначені для метання спортивних снарядів, розміщуються на такій місцевості, яка добре проглядається на значній відстані від громадських місць (тротуарів, доріг, майданчиків для дітей).

Під час сильного вітру, низької температури і підвищеної вологості треба збільшувати час, відведений на розминку перед виконанням легкоатлетичних вправ.

Взуття студентів повинно бути на підошві, що виключає ковзання, щільно облягати ногу і не заважати кровообігу.

Під час проведення занять з метання не дозволяється перебувати в зоні кидка, перетинати цю зону. Перебуваючи поблизу зони метання, не можна повертатися спиною до напрямку обєкта метання.

Забороняється виконувати довільні кидання, залишати без нагляду спортивний інвентар для штовхання і метання.

Зберігати і переносити спортивний інвентар для метання в спеціальних укладах.

Вимоги техніки безпеки перед початком занять

 

Ретельно розпушити пісок у ямі для стрибків у довжину і висоту. Перед метанням гранати, мяча перевірити, чи немає людей у напрямку метання (мяча, гранати). Граблі після розпушування піску покласти збоку зубцями вниз. Перед стрибками покласти під пяти гумові прокладки. Перед метанням мяча, гранати  у мокру погоду витерти їх ганчіркою.

 

Вимоги техніки безпеки під час занять

 

Під час групового старту на короткі дистанції бігти тільки своєю доріжкою. Не допускати різко «стопорячих» зупинок.

Ретельно розпушити пісок у ямі – місце приземлення. Не виконувати стрибків на нерівному, пухкому і злизькому ґрунті. Не приземлятися на руки. Не подавати мяч, гранату кидком. Не переходити через місця, на яких проводяться заняття з метання, бігу та стрибків.

Бути особливо уважними, виконуючи вправи з метання. Не стояти під час групових занять праворуч від метальника, не ходити за знаряддями, без дозволу викладача.

Отримуючи у сиру погоду мяч, гранати, витерти їх насухо. Не залишати граблі й лопати в стрибкових ямах, класти їх зубцями донизу.

 

 

Вимоги техніки безпеки після закінчення занять

 

Після занять ретельно вимити руки з милом. Якщо під час занять з’являється біль у руках, почервоніння шкіри або натерті місця (водяні пухирі) на долонях, припинити заняття і звернутися за порадою та допомогою до лікаря, медичної сестри.

Забрати зі спортивного майданчика непотрібний інвентар, граблі, лопати у складські приміщення. Вивести студентів із спортмайданчика до роздягальні.

Вимоги техніки безпеки в аварійних ситуаціях

 

У разі отримання травми викладач повинен надати першу медичну допомогу та звернутись до лікаря, повідомити службу охорони праці, адміністрацію.

У разі отримання важких травм викликати швидку медичну допомогу за телефоном 03.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУКЦІЯ З ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ № 5

 

Вимоги техніки безпеки під час проведення занять із плавання

 

Загальні положення

 

Вимоги щодо організації безпечного плавання студентів у відкритих водоймах.

Плавання студентів дозволяється організувати тільки у спеціально відведених місцях, обмежених сигнальними буями або прапорцями, у присутності медичного працівника, тренера, інструктора, викладача.

Організацію плавання і безпосередній контроль за його проведенням здійснює фахівець, призначений керівником навчального закладу, який повинен бути на березі перед тим як студенти заходять у воду, під час їх плавання та виходу з води.

Під час плавання потрібно мати рятувальні засоби (човен, мотузку, круги й предмети, що їх замінюють).

Для тих, хто не вміє плавати, купання організовують у спеціально огороджених місцях, глибиною не більше 1,2 м.

 

Забороняється

 

· Купатися у водоймах, не рекомендованих санепідемстанцією через небезпеку виникнення інфекційних захворювань;

· купатися без відповідного дозволу керівників навчальних закладів у необладнаних місцях, у години, не передбачені розкладом чи режимом дня;

· використовувати рятувальні засоби, спорядження для підводного плавання для сторонніх цілей;

· запливати за обмежувальні знаки місць, відведених для купання, підпливати до моторних, парусних суден, веслових човнів, барж тощо;

· вилазити на технічні й попереджувальні знаки, буйки та інші споруди;

· стрибати у воду зі споруд, не пристосованих для цього. Допуск студентів у воду здійснюється у присутності фахівця, призначеного керівником навчального закладу. Будь-яка заміна одного викладача проводиться тільки з дозволу директора технікуму. Заняття з плавання проводять тренери, викладачі з відповідною фаховою освітою. Викладачі фізичної культури у цьому разі стають безпосередніми помічниками тренерів, виконують різні організаційні функції і беруть участь у самому процесі навчання.

Проводити заняття у природних водоймах дозволяється тільки в місцях, спеціально відведених і обладнаних, які відповідають санітарним вимогам. Місця купання (навчання плаванню), їх обладнання повинні бути підготовленими до занять.

Вибираючи місце для навчання у природних водоймах, треба керуватися вказівками, викладеними у Рекомендаціях щодо навчання студентів плавання, затверджених Головним управлінням шкіл Міністерства освіти України;

·                       природне дно водойми в місці, виділеному для купання повинно бути рівним;

·                       глибина води в них має бути не більшою ніж 1,2;

·                       швидкість течії (руху) води – не більше 0,3 м/сек;

·                       дно природного водоймища повинно бути піщаним і очищеним від каміння, водоростей, металевих та інших предметів, що є небезпечними для дітей;

·                       місця купання повинні бути огороджені;

·                       під час проведення занять потрібно мати рятувальні засоби (рятувальні круги, мотузки, жердини, у разі необхідності рятувальні човни тощо).

·                       Якщо немає умов, необхідних для проведення занять з плавання, викладач повинен вжити заходів для їх усунення, а в разі неможливості виконання цього – відмінити заняття.

 

Правила поведінки на воді

·                       Купання слід проводити у безвітряну сонячну погоду, коли вода добре прогрілася;

·                       купатися можна лише у спеціально відведених для цього місцях у безпечних, перевірених місцях;

·                       у разі погіршення метеоумов (гроза, буря, дощ) – припинити купання і вийти з води.

Забороняється:

·                       перебувати у воді понад 10-15 хв.,

·                       купатися у річках зі швидкою течією, вирами, біля мостів;

·                       стрибати у воду в незнайомому місці, глибина якого невідома;

·                       купатися поодинці;

·                       плавати з використанням надувних матраців, автомобільних камер, дощок;

·                       запливати за межі місць купання, підпливати до пароплавів чи човнів, що рухаються;

·                       штовхати будь-кого у воду, особливо несподівано;

·                       заходити у воду вище пояса тим, хто не вміє плавати;

·                       перебувати поблизу води під час грози.

 

Вимоги техніки безпеки перед початком плавання

Входити у воду треба швидко і під час купання не стояти без руху. Відчувши озноб, швидко вийти з води і повідомити про це викладача (керівника).

Не рекомендується купатися відразу після приймання їжі і великого фізичного навантаження (гри у футбол, боротьби, бігу тощо). Перерва між прийманням  їжі й купанням повинна бути меншою 45-50 хв.

У разі вушних захворювань, особливо під час пошкодження барабанної перетинки, не стрибати у воду головою вниз.

Після перенесення захворювання середнього вуха необхідно під час купання вкласти у вухо вату, змащену вазеліном. Не можна купатися під час фізичної недуги та підвищеної температури тіла.

 

Вимоги техніки безпеки під час плавання

 

Не можна більше 30 хв, якщо вода холодна достатньо 5-6 хв. У  жаркі сонячні дні рекомендовано купатися в плавальній шапочці або завязувати голову білою хустиною.

Не можна залишатися довго під водою під час пірнання. Відчувши втому, необхідно спокійно пливти до берега.

 

Забороняється

 

Входити у воду без дозволу чергового або керівника. Входити у воду розігрітим (спітнілим).

Запливати за встановлені знаки огорожі водного басейну, відведеного для купання. Купатися при великій хвилі.

Стрибати з вишки, якщо поблизу від неї перебувають інші плавці.

Штовхати товариша з берега, з вишки у воду.

 

Вимоги техніки безпеки після закінчення плавання

 

Для зігрівання після купання у холодну погоду необхідно виконати кілька легких гімнастичних вправ, витертися й одразу ж одягнутися.

Відчувши слабкість або недугу після купання, плавання, звернутися до лікаря.

 

 

 

Вимоги техніки безпеки в аварійних ситуаціях

 

У разі судоми не занурюватись у воду, намагатися триматися на воді і кликати на допомогу.

Якщо потрапити у вир, не лякатись, необхідно вдихнути побільше повітря у легені і зануритися у воду, зробити ривок у бік за течією і випливти на поверхню.

Якщо зводить судома (корчі), постаратися утриматись на воді, покликати на допомогу.

Надаючи допомогу потопаючому, не підпливати до нього спереду, а допомогти йому, буксуючи до берега.

У разі отримання травми, викладач повинен надати першу медичну допомогу; при важких травмах – викликати швидку медичну допомогу за телефоном 03, повідомити службу охорони праці, адміністрацію.

При утопленні, і після витягання людини з води необхідно провести всі заходи щодо її порятунку. Якщо потерпілий при свідомості, то необхідно зняти з нього мокрий одяг, витерти насухо, одягнути в сухий одяг, витерти насухо, одягнути в сухий одяг, зігріти гарячим чаєм. У разі критичного стану зробити штучне дихання, закритий масаж серця.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУКЦІЯ З ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ № 6

 

Вимоги для студентів з техніки безпеки під час

проведення занять з лижної підготовки

 

Загальні положення

Одяг для занять на лижах повинен бути легким, теплим. не заважати рухам. Лижний інвентар треба підбирати відповідно до зросто-масових даних студента і підганятися індивідуально.

Палки повинні бути легкими, міцними й зручними, мати петлі для захвату руками, вістря для упору та обмежувальне кільце; поверхня лиж не повинна мати перекосів і бічних викривлень, тріщин, задирок, відколів, ковзка поверхня має бути просмоленою і змащеною спеціальною маззю відповідно до погодних умов.

Заняття потрібно проводити у тиху погоду або при слабкому вітру, за температури, не нижчою – 200 С.

Якщо великий мороз, необхідно доручати студентам стежити один за одним і повідомляти викладача про перші ознаки обмороження.

Місце проведення занять з лижної підготовки – профіль схилів, рельєф місцевості, дистанцію та умови проведення треба ретельно вибирати відповідно до вікових особливостей і фізичної підготовки студентів.

Навчальний майданчик для початкового катання на лижах повинен бути захищеним від вітру, мати ухил не більше як 15 градусів.

Розмір майданчика обирають з таким розрахунком, щоб постійна дистанція між лижниками була не меншою ніж 10 м.

Навчальний і тренувальний схил повинен мати ущільнений сніг без будь-яких схованих під ним каменів, пеньків, дерев, глибоких ям і вибоїн, що утворюють трампліни. Схил не повинен мати обледенінь та оголених ділянок землі.

 

Вимоги техніки безпеки перед початком занять

 

Одержавши інвентар, необхідно перевірити його справність і підігнати кріплення лиж до черевиків у приміщенні. Перед заняттям із лижної підготовки або ковзанярського спорту при морозі, нижчому -10 С, або сильному вітрі одягнути спеціальні труси або плавки. Якщо їх немає, закласти у брюки складений трикутником папір: дівчаткам необхідно одягти бюстгальтери або закрити груди папером; надягнути шерстяні шкарпетки; вуха закрити шапкою чи навушниками, на руки обовязково вдягнути рукавиці.

Взуття необхідно підібрати за розміром ноги і стежити, щоб воно було сухим. Одягти сухі шкарпетки, пальці ніг (під час сильних морозів) обгорнути газетним папером.

Перед кожним заняттям викладач перевіряє стан лижні або траси.

Кріплення лиж до взуття повинно бути зручним для користування, міцним та надійним.

Перед виходом до місця занять викладач повинен пояснити правила переміщення з лижами в умовах, які можуть бути на шляху переміщення – рух у строю з лижами тощо. Під час переміщення до місця занять і назад повинні бути спеціально призначені студенти, які ведуть і замикають колону. Попереду й позаду колони повинні бути супроводжувачі з червоними прапорцями.

 

Вимоги техніки безпеки під час занять

Необхідно стежити за товаришами і в разі появи ознак обмороження (побіління шкіри, втрати чутливості відкритих частин тіла, вух, носа, щік), негайно розтерти поверхню тіла поруч із обмороженим місцем до порозовіння, після чого потрібно злегка розтирати обморожене місце.

Щоб уникнути потертостей, не можна ходити на лижах у тісному або вільному взутті. Відчувши біль, необхідно послабити лижні кріплення, розшнурувати черевики і діставши дозвіл викладача, спокійно повертатись до навчального закладу. Якщо під час занять ви з якихось причин зійшли з дистанції; обовязково треба попередити викладача (особисто або через товариша). Якщо студент втомився або в нього погіршилось самопочуття, його треба відправити до навчального закладу тільки у супроводі дорослого або старшого товариша.

Спускатися з гір треба тільки з дозволу та за сигналом викладача. Між лижниками, які спускаються, необхідно дотримуватись таких інтервалів часу, які виключають будь-яку ймовірність наїзду лижників один на одного.

Слухати уважно пояснення викладача, витримувати інтервал під час руху на лижах на дистанції 3-4 м, а під час спуску не менше як на 30 м. Під час спусків не виставляти лижні палки вперед, не зупинятись біля підніжжя гори, памятати, що за вами йде товариш.

Стрибати з лижного трампліна можна тільки після спеціальної підготовки на стрибкових лижах.

Під час сильного морозу відкриті частини обличчя змастити жиром.

 

Забороняється

Зїжджати на лижах із крутих берегів прямо на лід.

 

Вимоги техніки безпеки після закінчення занять

Перевірити самопочуття студентів. Очистити лижі від снігу, льоду і здати викладачу. Очистити одяг і взуття, вимити руки та обличчя з милом.

 

Вимоги техніки безпеки в аварійних ситуаціях

Якщо студент втомився, погіршилось самопочуття, вийшло з ладу спорядження – відправити до навчального закладу у супроводі дорослого чи старшого товариша.

Якщо студент дістав травму, надати йому першу медичну допомогу, у разі тяжкої травми викликати швидку  медичну допомогу за номером 03. Повідомити службу охорони праці, адміністрацію.

 

ІНСТРУКЦІЯ ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ № 7

 

Вимоги для студентів з техніки безпеки

під час проведення занять із туризму

 

Загальні положення

Підготовка до турпоходу проводиться викладачем фізичного виховання, виконується згідно з планом робочої програми.

 

Вимоги техніки безпеки перед початком занять

Під час підбору групи врахувати віковий склад, рівень фізпідготовки, стан здоровя студентів. Одержати від органів охорони здоровя відомості про санітарно-епідеміологічну обстановку на шляху просування. Прискіпливо підбирати відповідний одяг і взуття, спорядження з урахуванням часу, року, клімату і погодних умов. Підбираючи продукти харчування, визначають ті, що беруться з собою і ті, які будуть придбані по дорозі. продукти повинні мати малий об’єм і високу калорійність.

 

Вимоги техніки безпеки під час занять

У поході харчування триразове. За калорійністю – сніданок 35%, а обід 40%, вечеря 25%. Воду краще всього мати кип’ячену. Пити під час привалу. Для привалів вибирають сухі, захищені від вітру і пилу місця, розташовані неподалік від річки, озера, ставка, на поляні в лісі. Під час походу студенти повинні виконувати правила особистої гігієни (фіззарядку  з загартуванням, догляд за станом ніг, вести профілактику проти  теплового та сонячного ударів, обмороження). Загальна тривалість руху в день – 6 ходових годин. У кінці кожної години зупинка 10-15 хвилин зі зняттям рюкзака. Під час походу не допускати перекосів лямок рюкзака, потертості спини.

По небезпечних місцях рухатись в колону по одному на малій дистанції:

·                       не стрибати у воду з берега в незнайомих місцях;

·                       обережно працювати з ріжучим та колючим інструментом;

· суворо дотримуватися правил протипожежної безпеки під час руху і на привалах;

·         не ходити босоніж в місцях, де водяться змії;

·         не пити сиру воду з незнайомого джерела, не їсти неякісні продукти;

·         не відлучитись самостійно під час походу.

Перевірити самопочуття студентів. Зібрати спортивний інвентар. Відчувши слабкість або недугу після походу, звернутися до лікаря.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУКЦІЯ З ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ № 8

 

Вимоги техніки безпеки під час занять

спортивними іграми

 

Загальні положення

 

Відкриті спортивні майданчики для ігор повинні бути розміщені у спортивній зоні на відстані не менше як 10 м від навчальних корпусів.

Спортивна зона пришкільної ділянки повинна мати огорожу по периметру висотою 0,5-0,8 м. Дозволяється як огорожу використовувати кущі з неотруйними, неколючими і не запиленими плодами.

Обладнання на спортивних майданчиках (волейбольні стійки, металічні конструкції, баскетбольні щити, гандбольні, футбольні ворота) повинно бути надійно закріплене. Поверхня спортивних майданчиків повинна бути рівною, чистою, без сторонніх предметів. Не менше ніж на 2 м від спортивних майданчиків не повинно бути дерев, стовпів, парканів та інших предметів, що можуть спричинити травму.

Спортивні майданчики не можна огороджувати канавами, деревяними або цегляними бровками.

 

Вимоги техніки безпеки перед початком занять

Перед початком занять перевірити поверхню майданчиків, щоб не було ям, гострих предметів, розбитого скла.

Перевірити надійність кріплення баскетбольних щитів, кілець, воріт, сіток. М’ячі повинні бути цілими, відповідати стандартам.

Перевірити в студентів одяг, щоб він не сковував рухів і відповідав порі року та погодним умовам.

Звернути увагу на самопочуття, стан здоровя студентів.

 

Вимоги техніки безпеки під час занять

На заняття приходити тільки в мякому взутті (без шипів). Забороняється одягати різного роду прикраси (кільця, персні, сережки, значки). Нігті мають бути коротко обрізаними.

Коли в студентів відвернута увага, не можна передавати йому два м’ячі (волейбольні, баскетбольні. гандбольні й футбольні) одночасно, він чекає передачі від іншого.

 

Вимоги безпеки після закінчення занять

Перевірити самопочуття студентів. Зібрати спортінвентар.

Вивести студентів із спортивного залу (майданчика), вимкнути світло, провітрити приміщення. Забороняється вживати холодну воду, виходити розігрітим на вулицю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРАВИЛА  ПОВЕДІНКИ У СПОРТИВНОМУ ЗАЛІ

 

1. Забороняється знаходитись у спортивному залі без дозволу викладача та його відсутності.

 

2. У спортивному залі займатися лише в спортивному одязі та спортивному взутті.

 

3. Повсякчасно дотримуватись порядку та дисципліни.

 

4. Без дозволу викладача вправи на гімнастичних снарядах виконувати забороняється.

 

5. Дотримуватись правил страхування та самострахування під час виконання фізичних вправ.

 

6. Дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог.

 

7. Бережно ставитися до спортивного обладнання та інвентарю.

 

8. Сумлінно виконувати всі розпорядження та команди викладача.

 

9. Забороняється під час заняття перебувати у роздягальнях, крім чергового.

 

10. Студентам, які за станом здоров’я тимчасово звільнені від занять фізичного виховання, необхідно бути присутніми на заняттях у спортивній формі, виконувати загальнорозвиваючі і коригуючи вправи з різним фізичним навантаженням та ті, які їм не протипоказані.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

ПЛАН роботи кабінету фізичного виховання

  “ ЗАТВЕРДЖУЮ ” Заступник директора з навчальної роботи _________ Людмила ОСАДЧУК   ПЛАН роботи кабінету фізичного виховання ...